FitnessLifestyle

DANDELION TEA BENEFITS, HOW TO BREW

Karahindiba Çayı Faydaları, Nasıl Demlenir, Ne İşe Yarar?

Son zamanlarda adından sık sık bahsettiren karahindiba çayı mucizeler ile dolu olan bir bitki çayıdır. Özellikle karaciğerin temizlenmesi ve vücuttaki ödemlerin atılmasına kadar pek çok faydası için tüketilen karahindiba çayı faydaları kadar lezzeti bakımından da tüketilmektedir.

Karahindiba Nedir?

Karahindiba çayırlarda, bahçelerde bolca çıkan, bol C vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, lif, çinko, magnezyum, beta-karoten ve fosfor içeren bir bitkidir. İçerdiği pek çok protein mineral ve vitamin ile karahindiba mucizevi etkiler gösteren bir bitkidir.

Karahindiba Çayının Diğer İsimleri Nelerdir?

Karahindiba bazı yörelerde başka isimler ile de bilinmektedir. Bu isimler arasında radika, güneyik, çıtlık ve arslandişi yer almaktadır. İngilizcesi dandelion olan karahindibanın ismi aslen Fransızcadan geçmiştir. Karahindibanın Fransızcası dent e lion’dur. Bu da aslan dişi anlamına gelmektedir.

Karahindibanın Genel Faydaları Nelerdir?

Karahindibanın genel faydaları arasında depresyon, kansızlık, safra kesesi problemlerini gidermesi yer almaktadır. Aynı şekilde gıda alerjilerinin neden olduğu inflamatuar etkiyi en aza indirgenmesini sağlayarak, bağışıklık sistemini güçlendirici etkide bulunur.

Karahindibanın Faydaları Nelerdir?

Karahindiba tüketildiği zaman vücutta pek çok mucizevi etki gösteren özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sıralamak gerekirse:

Karaciğeri Temizler

Karaciğer, vücudumuzun en büyük organı olup, gün içerisindeki enerjimizi, iştahımızı ve daha pek çok durumda etkili olan bir organdır. Karaciğer aynı zamanda vücuttaki zehirlerin ve kötü maddelerin süzüldüğü bir organ olduğu için pek çok toksik madde karaciğerde birikme eğilimi gösterir. Karaciğerdeki toksik maddeleri uzaklaştırarak karaciğerin temizlenmesini sağlayan karahindiba çayı, bu özelliği ile kendinizi dinç ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacaktır.

İdrar Söktürücüdür

Sağlıklı bir idrar söktürücü olan karahindiba, vücuttaki fazla suyun dışarı atılmasını sağlayarak şişkinliği ortadan kaldırır. Aynı zamanda boşaltım sisteminin hızlı çalışmasını sağlayarak böbrek taşı, kum gibi böbrekte birikerek böbrek sağlığını etkileyen rahatsızlıklara iyi gelerek, onların atılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda herhangi bir ilacı düzenli olarak kullanıyorsanız, karahindiba çayı içtiğiniz takdirde ilacın böbreklerinize verdiği zarar en aza indirgenir böylece böbreklerinizin sağlığını korumuş olursunuz.

İştahı Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Karahindibanın özellikle de zayıflamak isteyenlere çok faydalı olacak bir özelliği, leptin ve grehlin hormonlarının normal düzeyde salgılanmasını sağlamasıdır. Bu hormonlar karaciğer tarafından yönetilmekte olup, iştahı belirleyen hormonlardır. Karahindiba çayı, bu hormonların dengeli olmasını sağlayarak daha uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayacaktır. Eğer gece yatmadan önce kendinizi aç hissediyorsanız içeceğiniz bir bardak karahindiba çayı kendinizi tok hissetmenizi sağlayarak, kilo almanızın önüne geçecektir.

İnsülini ve Kan Şekerini İyileştirir

Kan şekerinin düşük olması kişide sık acıkmaya ve halsizliğe neden olmaktadır. Bu etkilerin dışında insülin direnci olan hastalar da yine aynı şekilde gün içerisinde kendisini sürekli aç hisseder ve kilo vermede sıkıntı yaşarlar. Bu rahatsızlıklardan birisini yaşıyor ve bir tedavi yöntemi arıyorsanız; karahindiba çayı imdadınıza yetişecektir. Karahindiba çayı tüketerek kan şekerinizi ve insülini iyileştirebilirsiniz.

Ödem Attırır

Ödemlerin oluşumunda pek çok neden etkilidir. Yeterince su içmeme, kötü beslenme, hareketsizlik gibi nedenlerden oluşan ödem şişkinlik yaratarak gerek fiziksel olarak gerek ruhsal olarak kişilerin kendisini rahatsız hissetmesine neden olmaktadır. Vücudunuzda ödem oluşuyorsa, bu yeterince sağlıklı çalışmayan karaciğerin göstergesidir. Karahindiba çayı, vücutta oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olur. Günlük içeceğiniz bir fincan karahindiba çayı ile ödemleri vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.

Karahindiba Çayı Nasıl Hazırlanır?

Karahindiba çayı hazırlama işlemi oldukça kolaydır. Bunun için farklı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemleri anlatmak gerekirse:

  1. Poşet Karahindiba Çayı: Poşet karahindiba çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Yapmanız gereken bir fincan kaynar suyun içerisine attığınız karahindiba çayını 5 – 6 dakika demleyin. Demlendikten sonra karahindiba çayınızı tüketebilirsiniz.
  2. Evde Karahindiba Çayı Hazırlama: Bunun için, bir su bardağı kaynar suyun içerisine ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı karahindibayı 3 – 4 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra süzerek karahindiba çayınızı tüketebilirsiniz.
  3. Karışık Bitki Çayı Hazırlama: Karahindiba ile karışık bitki çayı hazırlamak için öncelikle kaynamasını istediğiniz özellikle zencefil, tarçın gibi bitkileri kaynatarak hazırlayın. Daha sonra demlenecek bitkileri bu bitkileri ocaktan aldıktan sonra içerisine ekleyip 4 – 5 dakika kadar sonra süzerek karışık karahindiba çayınızı hazırlayın.

Karahindiba Çayı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar

Eğer siz de karahindiba çayı nasıl hazırlanır sorusuna cevap arıyorsanız; karahindiba çayı oldukça kolay hazırlanan bir çay olsa da hazırlanırken dikkat edilmesi gerekilen noktalar vardır. Bunlar:

  1. Karahindibayı kaynatmayın. Kaynar suda demleyin.
  2. Karahindiba yoğun tatlı bir çay oluşturacağı için, tadı size acı gelirse diğer bitkiler ile tadını yumuşatabilirsiniz.
  3. Karahindiba çayının etkilerinden yararlanmak istiyorsanız, çayı tatlandırmadan için.

Karahindiba Çayı Zayıflatır Mı?

Karahindiba çayı hormonları dengeleyici özellik göstermektedir. Yine karaciğerden üretilen ve iştahı kontrol eden hormonların sağlıklı düzeyde salgılanmasını sağlayan karahindiba çayı, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermek isteyenlere yardımcı olmaktadır.

Yine aynı şekilde lifli yapısı ile de karahindiba çayı sindirim sistemine iyi gelmekte ve kendinizi tok hissetmenizde size yardımcı olmaktadır.

Karahindiba Çayı Günde Ne Kadar İçilmeli?

Karahindiba çayı oldukça yoğun aromalı bir çay olup, aynı zamanda güçlü bir bitkisel çaydır. Bu nedenle günlük içeceğiniz bir bardak karahindiba çayı yeterli olacaktır. Gün içerisinde başka bitkisel çaylar da tüketiyorsanız o zaman karahindiba çayı ile birlikte günlük en fazla 3 bardak çay içiniz. 3 bardaktan fazla bitki çayı zararlıdır.

Karahindiba Çayı Ne Zaman İçilmelidir?

Karahindiba çayının içimi konusunda öneri vermek gerekirse; eğer gece yeme probleminiz mevcutsa, karahindiba çayını akşam yemeğinin ardından bir saat kadar sonra tüketmeniz bu sıkıntınızı aşmanızı sağlayacaktır.

Karahindiba çayını sabah da tüketebilirsiniz; ancak sabah aç karnına içtiğiniz karahindiba çayının ardından en az 10 dakika geçtikten sonra kahvaltı yapın.

Karahindiba Çayı Tüketilirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Karahindiba çayı mucizevi etkiler gösteren bir çaydır. Ancak karahindiba çayı tüketilirken dikkat edilmesi gerekilen bazı hususlar vardır.

  1. Karahindiba çayı su attırıcı özelliğe sahip olduğu için gün içerisinde en az 2 litre su içtiğinizden emin olun. Vücudunuzun susuz kalması kendinizi yorgun, stresli hissetmenize; baş ağrılarına neden olabilir.
  2. Karahindiba çayının etkilerini gözlemlemek için kendinize 1 hafta verin.
  3. Karahindiba çayını kaynatmak toksik etkilere neden olabileceğinden karahindibayı kaynatmayın, demleyin.

Karahindiba Çayı Ne İşe Yarar?

Karahindiba çayının ne işe yarayacağını merak ediyorsanız:

  • Karahindiba çayını hepatit tedavisinde kullanabilirsiniz.
  • Kolesistit tedavisinde karahindiba çayı kullanabilirsiniz.
  • Safra taşlarından şikayetçi iseniz karahindiba çayı ile bu sağlık sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
  • Sindirim sistemi sıkıntılarına iyi gelmesi ile bilinen karahindiba çayını gastrit tedavisinde kullanabilirsiniz.
  • Kolit ve sistit tedavisinde karahindiba çayının mucizevi etkilerinden yararlanabilirsiniz.
  • Karahindiba çayı böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını uyarıcı etki göstererek, toksik maddelerden kurtulmanızı sağlayan özelliklere sahiptir.
  • Karahindiba çayı kan akışını hızlandırarak metabolizma hızını arttırır.
  • Uykusuzluk sıkıntısı çekiyorsanız, karahindiba çayı uykusuzluğa iyi gelen özelliklere sahiptir.
  • Depresyon ve stresten uzak tutan özellikleri ile karahindiba çayı kendinizi gün içerisinde daha mutlu ve zinde hissetmenizi sağlar.
  • Bağırsakları güçlendirerek, bağırsak parazitlerinden korunmanızı sağlar.

Karahindiba çayı pek çok özelliği ile sağlıklı yaşamak isteyen pek çok kişi tarafından kullanılan bir çaydır. Yine karahindiba çayı faydaları saymak ile tükenmeyen mucizevi faydalardan oluşmaktadır. Karahindiba kullanarak pek çok sağlık sorununuzu çözebilirsiniz.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button